Një studim i ri nga Universiteti Shtetëror i Dakotës së Veriut ka zbuluar se dërrasat prerëse plastike të konsumuara mirë mund të shkaktojnë që mikroplastika të derdhet në ushqimin e gatuar, duke rritur rrezikun e ekspozimit ndaj këtyre grimcave të vogla që mund të jenë të dëmshme për shëndetin.
Studimi, i botuar në revistën Environmental Pollution, mori 14 dërrasa prerëse plastike dhe 6 dërrasa prerëse bambuje dhe i testoi ato për praninë e mikroplastikës pas prerjes së perimeve. Rezultatet treguan se dërrasat prerëse plastike lëshuan mesatarisht 125 copë mikroplastikë për prerje, ndërsa dërrasat prerëse prej bambuje nuk lëshuan asnjë.
Numri i fragmenteve mikroplastike ishte më i lartë në dërrasat prerëse me shenja prerje të dukshme. Autori kryesor i studimit, Himani Yadav, një student i doktoraturës dhe asistent kërkimor në Universitetin Shtetëror të Dakotës së Veriut, tha se ky ishte studimi i parë për të hetuar derdhjen e mikroplastikës nga dërrasat prerëse. Ai shtoi se ky zbulim mund të ketë implikime serioze për shumicën e njerëzve që përdorin dërrasat prerëse plastike në jetën e tyre të përditshme. Ai rekomandoi që njerëzit të përdorin dërrasa prerëse bambuje ose materiale të tjera natyrore si alternativa më të sigurta.