Një studim i ri ka zbuluar se njerëzit mbipeshë që kaluan në një dietë vegane për 16 javë shpenzuan rreth 16 për qind më pak për ushqim, krahasuar me ata që vazhduan dietat e tyre të zakonshme. Studiuesit thanë se kjo tregon se një dietë me bazë bimore nuk është vetëm e shëndetshme, por edhe e kursyer.
Studiuesit caktuan rastësisht 244 të rritur mbipeshë që të ndiqnin një dietë vegane ose të mos ndryshonin zakonet e tyre të të ngrënit për 16 javë. Një dietë vegane është një lloj diete vegjetariane që përjashton të gjitha format e mishit, vezëve, qumështit dhe produkteve të tjera shtazore. Studiuesit nuk vendosën asnjë kufizim në sasinë e ushqimit ose buxhetin e ushqimit të pjesëmarrësve.
Pjesëmarrësit regjistruan ditarë të detajuar ushqimor në fillim dhe në fund të studimit, për të dhënë një pamje të asaj që hëngrën dhe sa kushtonte. Rezultatet treguan se ata që kaluan në një dietë vegane shpenzuan mesatarisht 16 për qind më shumë për ushqim, ndërsa ata që u përmbaheshin dietave të tyre të zakonshme nuk panë asnjë ndryshim të rëndësishëm në faturat e tyre ushqimore.
Autorja kryesore e studimit, dr. Hana Kahleova, tha se blerja e frutave, perimeve, drithërave dhe fasuleve dhe shmangia e blerjes së produkteve shtazore, prodhon më së shumti kursime. Ajo tha gjithashtu se një dietë vegane mund të ketë përfitime shëndetësore, të tilla si ulja e peshës, presionit të gjakut dhe niveleve të sheqerit në gjak. (politiko.mk)