Një studim i ri ka zbuluar se njerëzit mbipeshë që ndjekin një dietë vegane për 16 javë kanë një oreks më të ulët për ushqim dhe konsumojnë më pak kalori, krahasuar me ata që vazhdojnë dietat e tyre të zakonshme. Studiuesit thanë se kjo tregon se një dietë me bazë bimore mund të ndihmojë në ruajtjen e energjisë dhe parandalimin e mbipeshes.
Studiuesit caktuan rastësisht 244 të rritur mbipeshë që të ndiqnin një dietë vegane ose të mos ndryshonin zakonet e tyre të të ngrënit për 16 javë. Një dietë vegane është një lloj diete vegjetariane që përjashton të gjitha format e mishit, vezëve, qumështit dhe produkteve të tjera shtazore. Studiuesit nuk vendosën asnjë kufizim në sasinë e ushqimit ose buxhetin e ushqimit të pjesëmarrësve.
Pjesëmarrësit regjistruan ditarë të detajuar ushqimor në fillim dhe në fund të studimit, për të dhënë një pamje të asaj që hëngrën dhe sa kushtonte. Rezultatet treguan se ata që kaluan në një dietë vegane konsumuan mesatarisht 9,1 për qind më pak proteina, 8,6 për qind më pak yndyrë dhe 18,7 për qind më pak karbohidrate, si dhe 14,3 për qind më pak kalori, ndërsa ata që i përmbaheshin dietave të tyre normale, atje. nuk ka dallim të rëndësishëm në sasinë e ushqimit apo koston e tij.
Autorja kryesore e studimit, dr. Hana Kahleova, tha se kjo ndodh sepse proteina është një lëndë ushqyese që orekset e njeriut e rregullojnë më fort. Ajo thotë se nëse hollojmë proteinat në dietën tonë, do të vazhdojmë të hamë kalori të panevojshme derisa të arrijmë objektivin tonë të proteinave. Ajo tha gjithashtu se një dietë vegane mund të ketë përfitime shëndetësore, të tilla si ulja e peshës, presionit të gjakut dhe niveleve të sheqerit në gjak.