Fshati më i vjetër në Evropë është zbuluar në fund të liqenit të Ohrit

1 min read

Mbetjet e një trashëgimie të rrethuar nga mijëra shtylla druri me thumba si një barrikadë mbrojtëse, e cila supozohet të jetë 8000 vjeçare, u zbuluan nga arkeologët nga Shqipëria dhe Zvicra gjatë hetimeve të tyre në fund të liqenit të Ohrit në anën shqiptare.

Kjo mund të jetë një nga banesat më të hershme të përhershme në Evropë, raportoi Euronews . Arkeologët nuk mund të shpjegojnë arsyen e mbrojtjes së tillë të vendbanimeve. Vendbanimi kishte shtëpi mbi shtylla.

“Ky vendbanim është disa qindra vjet më i vjetër se vendbanimet liqenore të njohura më parë në rajonet mesdhetare dhe alpine. Sipas njohurive tona, është më i vjetri në Evropë”, thotë arkeologu Albert Hafner nga Universiteti Zviceran i Bernës.

Kjo lagje në Lynn është nën hetim për katër vjet. Hulumtimet e tyre të deritanishme kanë treguar se midis 200 dhe 500 njerëz jetonin në vendbanimin e lashtë dhe se ata ndërtonin shtëpi në shtylla mbi sipërfaqen e vetë liqenit ose në zona që përmbyten rregullisht.

Liqeni i Ohrit është një nga liqenet më të vjetër në botë dhe ka ekzistuar për më shumë se një milion vjet. Banorët e lashtë rreth liqenit me siguri merreshin me bujqësi dhe blegtori. “Kemi gjetur fara, bimë dhe kocka të ndryshme nga kafshë të egra dhe shtëpiake”, thotë arkeologu shqiptar Ilir Djepali.

Previous Story

Vazhdon kërkimi për të zhdukurin nga Tenova, çantat e hedhura plot me rroba në Vardar dhanë shpresë të rreme

Next Story

Drejtori Murati: Aplikoni në trajnimet falas për burime njerëzore

Latest from Blog