Kovaçevski në GLOBSEC: Maqedonia e Veriut si faktor stabiliteti kontribuon në mënyrë aktive për një rajon të qëndrueshëm

1 min read

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, ka deklaruar sot për media në kuadër të vizitës së tij në Bratislavë, ku po merr pjesë në Forumin Global të Sigurisë GLOBSEC 2023.

Ai tha se konferenca po mbahet në një moment kritik për kontinentin evropian, në një kohë sigurie dhe shumë sfidash të tjera që lindin nga lufta në kontinentin evropian.

“Pres që do të diskutojmë sfidat aktuale dhe mënyrat se si po përballemi me krizën, pastaj rëndësinë që Evropa të mbetet e bashkuar, sepse vetëm një Evropë e bashkuar mund të mbështesë luftën e popullit ukrainas për pavarësinë dhe vetëvendosjen e tij. Megjithatë, një Evropë e bashkuar është gjithashtu e vetmja përgjigje për përballimin e krizave dhe për përballimin e sfidave që dalin nga kjo luftë e vazhdueshme, e cila ka efekte negative si në ekonomi ashtu edhe në energji”.

“Si pjesë përgjegjëse e bashkësisë ndërkombëtare, anëtare e NATO-s, kryesuese e OSBE-së dhe vend që ka nisur negociatat për anëtarësim në BE, ne kemi detyrimin që të marrim pjesë aktive me kontributin tonë në përgjegjësinë kolektive për paqe, ndërtimin e demokracisë dhe të drejtave të njeriut, si dhe për të ushqyer marrëdhëniet e mira fqinjësore, sepse vetëm kështu mund të krijojmë një rajon stabil dhe ekonomikisht të fortë dhe Evropën në tërësi”.

“Ngjarjet që ndodhën në kontinentin evropian ndryshuan botën në mënyrë të pakthyeshme gjatë një viti e gjysmë të kaluar. Ishte një sinjal për qeveritë që nëse duam ta fitojmë këtë betejë në aspektin ekonomik dhe energjetik, duhet të bëjmë shumë, të veprojmë urgjentisht, por të jemi të bashkuar, të bashkuar dhe të veprojmë e të veprojmë së bashku”, tha mes tjerash Kovaçevski.

Ai shtoi se gjatë ditës do të ketë takim dypalësh me presidentin e Francës, ku siç tha, do të diskutojë tema të rëndësishme që kanë të bëjnë me anëtarësimin e RMV-së në BE.

Previous Story

Rama thotë se Kosova e Serbia po hezitojnë, por janë një hap larg marrëveshjes historike

Next Story

VMRO DPMNE është fabrikë për lajme të rrejshme, propagandë dhe ofendime

Latest from Blog