Teknologjia që bën çdo sipërfaqe në ‘touch’, madje edhe trupin tonë!

2 mins read

Një grup studiuesish në Universitetin e Miçiganit ka zhvilluar një sistem sensori të aftë për të bërë çdo touch çdo sipërfaqe: SAWSense, ky është emri i sistemit, përdor valë akustike sipërfaqësore për të njohur hyrje të ndryshme si prekjet ose gërvishtjet dhe për t’i dërguar ato në një kompjuter. “Kjo teknologji do të na lejojë ta trajtojmë trupin tonë si një sipërfaqe ndërvepruese”, shpjegon Yasha Iravantchi, koordinatore e hulumtimit të publikuar në Bibliotekën Dixhitale ACM.

Sistemi është ndërtuar rreth një teknologjie të quajtur Voice Pickup Units (VPU), e cila kap vetëm valët akustike që udhëtojnë nëpër sipërfaqen e një objekti. Në këtë mënyrë mund të funksionojë në mënyrë perfekte edhe në mjedise me zhurmë, në objekte me gjeometri të çuditshme si lodra ose krahë njeriu, si dhe në pëlhura mobiljesh ose veshjesh. SAWSense (SAW do të thotë valë akustike sipërfaqësore) njeh me saktësi 97% hyrjet e ndryshme të cilat më pas interpretohen nga një sistem mësimi makine për t’u njohur nga kompjuteri. Por çfarë dobie mund të ketë të prekësh diçka?

Gjithnjë e më shumë objekte përfshijnë teknologjinë e prekjes midis funksioneve të tyre, por kjo ndonjëherë e bën detyrën e projektuesve veçanërisht të ndërlikuar: ndonjëherë është e nevojshme të kombinohen ekranet me prekje dhe butonat mekanikë të llojeve të ndryshme, dhe kjo – veçanërisht kur bëhet fjalë për objekte të mëdha – bëhet një detyrë komplekse. Le të mendojmë për frigoriferët: një ekran me prekje që e bën të gjithë sipërfaqen të prekshme do të ishte shumë i shtrenjtë, ndërsa butonat ju lejojnë vetëm të kryeni veprime të paracaktuara.

Në të kaluarën, janë bërë përpjekje për të kapërcyer këto kufizime duke përdorur mikrofona ose video kamera që kapin hyrjen audio dhe gjeste, por sipas autorëve këto teknika nuk janë praktike në botën reale: “Kur ka shumë zhurmë në sfond, ose kur diçka futet mes përdoruesit dhe kamerës, audio dhe gjestet nuk funksionojnë,” shpjegon Iravantchi.

Sensorët SAWSense përmbahen në një dhomë të mbyllur hermetikisht që bllokon çdo zhurmë të jashtme: e kombinuar me softuerin e përpunimit të sinjalit të krijuar nga ekipi hulumtues, teknologjia është në gjendje të regjistrojë dhe klasifikojë saktësisht se çfarë ndodh në sipërfaqen e një objekti. Besueshmëria e lartë e VPU-së lejon SAWSense të identifikojë hyrje të ndryshme (për shembull, një person që pret, përzien përbërësit në një banak kuzhine) dhe të identifikojë praninë e pajisjeve elektronike në përdorim, të tilla si një mikrovalë ose një blender.

Duke përdorur disa VPU në të njëjtën kohë, SAWSense do të jetë në gjendje të njohë hyrje më specifike dhe të largëta, për shembull duke simuluar tastet e një tastierë ose një telekomandë në një tavolinë pa pasur nevojë për pajisje speciale. Një fushë tjetër aplikimi do të ishte ajo mjekësore: VPU-të mund të jenë në gjendje të kapin tinguj pothuajse të padukshëm, si zhurma e nyjeve të kockave ose indeve lidhëse të një personi që lëviz, duke bërë të mundur analizimin e shëndetit të pacientit në kohë reale.

/ SCAN

Previous Story

Rita Ora ndan detaje rreth martesës me Taika Waititi, a ishin prezentë familja e saj?

Next Story

Gazetari Mislimi: Lutjet e Bilall Kasamit, Afrim Gashit dhe Fatmir Limanit e çuan në raund të dytë presidentin e Turqisë

Latest from Blog