Chatboti në Snap, alarm shqetësues për prindërit dhe adoleshentët

3 mins read

Më pak se disa orë pasi Snapchat prezantoi chatbotin e tij My AI për të gjithë përdoruesit javën e kaluar, Lyndsi Lee, një nënë nga East Prairie, Missouri, i tha vajzës së saj 13-vjeçare që të qëndronte larg këtij funksioni.

“Është një zgjidhje e përkohshme derisa të di më shumë për të dhe mund të vendos disa kufij dhe udhëzime të shëndetshme,” tha Lee, e cila punon në një kompani softuerësh, përcjell klankosova.tv.

Ajo shqetësohet se si My AI u prezantohet në Snapchat, përdoruesve të rinj sikur vajza e saj.

Funksioni mundësohet nga mjeti viral i chatbotit të AI ChatGPT – dhe si ChatGPT, ai mund të ofrojë rekomandime, t’u përgjigjet pyetjeve dhe të bisedojë me përdoruesit. Por versioni i Snapchat ka disa dallime kryesore: Përdoruesit mund të personalizojnë emrin e chatbot-it, të krijojnë një avatar të personalizuar Bitmoji për të dhe ta sjellin atë në biseda me miqtë.

Efekti neto është se biseda me chatbot-in e Snapchat mund të ndihet më pak transaksionale sesa të vizitosh faqen e internetit të ChatGPT. Gjithashtu mund të jetë më pak e qartë se po flisni me një kompjuter.

“Unë nuk mendoj se jam i përgatitur të di se si ta mësoj fëmijën tim se si t’i ndajë emocionalisht njerëzit dhe makinat kur ata në thelb duken njësoj nga këndvështrimi i saj”, tha Lee.

Mjeti i ri po përballet me reagime jo vetëm nga prindërit, por edhe nga disa përdorues të Snapchat të cilët po e bombardojnë aplikacionin me komente të këqija në dyqanin e aplikacioneve dhe kritika në mediat sociale për shqetësimet e privatësisë, shkëmbimet “rrëqethëse” dhe pamundësinë për të hequr funksionin nga furnizimi i bisedës nëse nuk paguajnë për një abonim premium.

Ndërsa disa mund të gjejnë vlerë në mjet, reagimet e përziera lënë të kuptohet për rreziqet me të cilat përballen kompanitë në përhapjen e teknologjisë së re gjeneruese të AI në produktet e tyre, dhe veçanërisht në produkte si Snapchat, përdoruesit e të cilit janë më të rinj.

Snapchat ishte një partner i hershëm i nisjes kur OpenAI hapi aksesin në ChatGPT për bizneset e palëve të treta, me shumë të tjerë që priten të pasojnë. Pothuajse brenda natës, Snapchat ka detyruar disa familje dhe ligjvënës të marrin parasysh pyetjet që mund të jenë dukur teorike vetëm disa muaj më parë.

Në një letër drejtuar CEO-ve të Snap dhe kompanive të tjera të teknologjisë muajin e kaluar, disa javë pasi My AI u lëshua për klientët e abonimit të Snap, senatori demokrat Michael Bennet ngriti shqetësime në lidhje me ndërveprimet që chatbot kishte me përdoruesit më të rinj. Në veçanti, ai citoi raporte se mund t’u ofrojë fëmijëve sugjerime se si të gënjejnë prindërit e tyre.

“Këta shembuj do të ishin shqetësues për çdo platformë të mediave sociale, por ata janë veçanërisht shqetësues për Snapchat, të cilin e përdorin pothuajse 60 për qind e adoleshentëve amerikanë,” shkroi Bennet. “Megjithëse Snap pranon se AI ime është “eksperimentale”, megjithatë ka nxituar të regjistrojë fëmijë dhe adoleshentë amerikanë në eksperimentin e saj social”, shkruan CNN, përcjell klankosova.tv.

Në një postim në blog javën e kaluar, kompania tha: “Inteligjenca Artificiale nuk është e përsosur, por ne kemi bërë shumë përparim”.

Previous Story

Lajçak: Vendimi për hapjen e Urës së Ibrit duhet të merret përmes dialogut

Next Story

Dialogu Prishtinë – Beograd: Lajçak takon Kurtin

Latest from Blog