“Lista e zezë” e re amerikane për Bosnjën: Në të ish-drejtori i OBA-s, drejtori i Dodikut dhe një bos droge

3 mins read

Shtetet e Bashkuara të Amerikës vendosën në “listën e zezë” ish-drejtorin e Agjencisë së Inteligjencës dhe Sigurisë së BeH (OBA) Osman Mehmedagiq. Përveç tij, në “listën e zezë” të SHBA-së u vendosën edhe Dragan Stankoviq, drejtor i Administratës Republikane për Çështje Gjeodezike dhe Pronësore të Republikës Srpska (RUGIP), si dhe Edin Gaçanin – i caktuar si lider i kartelit të drogës “Tito dhe Dino”.

Ky informacion është publikuar sot zyrtarisht në faqen e internetit të Departamentit të Financave dhe Thesarit të SHBA-së.

SHBA vendosi sanksione ndaj ish-drejtorit të OBA-s sepse, siç u tha, ai përdorte BH Telekom për të “mbledhur aktivitete celulare nga politikanë boshnjakë që nuk ishin të lidhur me Partinë e Veprimit Demokratik (SDA)”.

Më tej thuhet se Mehmedagiq i dha udhëzime një individi për të “mbikëqyrur një zyrtar qeveritar të lidhur me partinë opozitare nga entiteti Republika Srpska”.

Përveç kësaj, Mehmedagiq përdori pozicionin, kërcënimet dhe lidhjet e tij për të inkurajuar kandidatët e koalicionit pro-boshnjak “Osmorka” për të mbështetur SDA.

“Ka informacione të besueshme se Mehmedagiq ka bashkëpunuar me grupe kriminale për të pasuruar veten dhe partinë e tij politike”, thuhet në shpjegim.

OFAC e vendosi Mehmedagiq në listën e sanksioneve për, siç u tha, bashkëpunim në korrupsion, si dhe për dyshime se ai është i përfshirë drejtpërdrejt ose indirekt në korrupsion, duke përfshirë përvetësimin e pronës publike, shpronësimin e pronës private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet.

Mehmedagiq ishte afër kryesisë së SDA-së për vite me radhë, ndërsa së fundi u hoq nga posti i drejtorit të OBA-së.

Drejtori i RUGIP-it, Dragan Stankoviq, ishte në “listën e zezë” amerikane për, siç thuhet, pengim apo kërcënim për zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit.

Në shpjegimin e vendimit, thuhej se Stankoviq udhëhoqi agjencinë (RUGIP) përgjegjëse për Ligjin për Pronat e Paluajtshme të RS, i cili “drejtpërsëdrejti vuri në pikëpyetje rendin kushtetues të BeH, i cili minon Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit”.

Në vendim thuhet se Ligji për Pronat e Paluajtshme, i cili u miratua nga Asambleja Kombëtare e RS, “uzurpoi pushtetin shtetëror të BeH mbi pronën shtetërore të vendosur në RS, në kundërshtim me vendimet e Gjykatës Kushtetuese të BeH, Kushtetutën e BeH dhe ndalimi i disponimit të pronës shtetërore nga viti 2005 i vendosur nga Zyra e Përfaqësuesit të Lartë (OHR)”.

“Në deklaratat e tij publike mbi ligjet e pronës, të cilat përkojnë me deklaratat e Presidentit të RS Milorad Dodik, i cili është nën sanksionet e SHBA-së, si dhe liderëve të tjerë të RS-së, Stankoviq pohoi se shteti nuk ka asnjë autoritet mbi pronën e paluajtshme të vendosur në RS”, thuhet në njoftimin e OFAC.

Në “listën e zezë” amerikane u fut edhe bosi i drogës Edin Gaçanin, i cili thuhet se është “një nga shpërndarësit më të mëdhenj të drogës në botë”.

“I lindur nga Sarajeva, Gaçanin është lideri i kartelit “Tito dhe Dino”, i cili përfshin anëtarë të familjes dhe miq të tij nga Bosnja dhe Hercegovina”, thuhej në njoftim.

Përveç trafikut të drogës në disa vende, karteli i Gaçaninit është i përfshirë në pastrim parash dhe është i lidhur ngushtë me grupin e krimit të organizuar “Kinahan”, një organizatë kriminale transnacionale, të cilën OFAC më parë e vendosi në “listën e zezë”.

Sanksionet e sotme kundër Gaçanin janë të koordinuara ngushtë me Administratën Amerikane të Zbatimit të Drogës, Europol, si dhe me qeveritë e Holandës, Francës dhe Belgjikës.

Previous Story

22 vjet nga fillimi i luftës në Maqedoni

Next Story

Tejet provokuese, Xhensila Myrtezaj na zbulon fotot e fundit të pushimeve nga Bali

Latest from Blog