Demostat: Si e përhap Kina propagandën ruse?

5 mins read

Ndërsa zyrtarët kinezë mbajnë një pozicion në dukje neutrale në fjalimet e tyre publike, mënyra se si mediat kineze kanë raportuar për luftën në Ukrainë që në fillim tregon një histori tjetër. Këtë e tregon një studim i ri i Aleancës për Sigurimin e Demokracisë pranë fondit gjerman Marshall, i publikuar në fund të shkurtit.

Ndërsa Kina ka bërë gjithçka për t’u dukur neutrale në qarqet ndërkombëtare, media shtetërore ka adoptuar narrativën propagandistike të Kremlinit. Kjo lejoi që zërat pro-Putin të arrinin një audiencë edhe më të gjerë globale, pasi faqet e mediave shtetërore kineze kanë mbi një miliard ndjekës në Facebook – afërsisht dhjetëfishin e numrit të përgjithshëm të ndjekësve të faqeve të mediave shtetërore ruse.

Pas një viti lufte, Kina dhe Rusia janë afruar më shumë për sa i përket hapësirës së informacionit, duke përsëritur shpesh qëndrimet e njëra-tjetrës në mediat shtetërore, por edhe në rrjetet sociale, si pjesë e një strategjie më të gjerë për të minuar Perëndimin, thekson Aleanca. në raport.

Gjegjësisht, që nga fillimi i luftës, mediat shtetërore kineze e kanë quajtur pushtimin rus në Ukrainë “operacion special ushtarak” ose “krizë ukrainase”. Ata mbanin pretendime se Shtetet e Bashkuara po financonin një program sekret të armëve biologjike në Ukrainë. Sipas raportit, gjatë 11 muajve të parë të luftës, zyrtarët kinezë dhe media shtetërore përmendën fjalët “laborator” dhe “Ukrainë” në më shumë se 500 postime në rrjetet sociale. Gjithashtu mediat kineze nuk thonë asnjëherë se presidenti rus Vladimir Putin është agresori, por se ai është viktima, shkruan Demostat.

Ata hoqën detaje për viktimat civile në Ukrainë dhe dënimin ndërkombëtar të Moskës, duke transmetuar deklarata nga zyrtarët rusë pa kontrolluar dhe treguar palës tjetër. Ata gjithashtu pretendojnë se vendet që mbështesin Ukrainën janë hipokrite dhe indiferente ndaj pjesës tjetër të botës, si dhe se presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky kontrollohet nga miliarderi George Soros.

Ata ndihmuan në përhapjen e pretendimeve ruse se ushtarët ukrainas po përdorin civilët si mburoja njerëzore, si dhe se Rusia sulmon vetëm objektiva ushtarakë në Ukrainë. Gjithashtu, mediat kineze kritikuan SHBA-në dhe theksuan pretendimet e mëparshme të Pekinit për politikën e jashtme amerikane.

Raporti thekson se Kina po përdor rrjetin e saj global për të minuar Perëndimin dhe se ajo ka një rol në formësimin e qëndrimeve të shteteve të pavendosura në jugun global.

Përkatësisht, për gati një dekadë, Rusia dhe Kina kanë bërë propagandë kundër Perëndimit dhe kanë forcuar lidhjet, të cilat i kanë karakterizuar si një partneritet pa kufij para pushtimit të Ukrainës. Tani mediat shtetërore po ndihmojnë për të përhapur narrativën e Kremlinit tek audienca e gjerë brenda dhe jashtë vendit.

Midis 24 shkurtit 2022 dhe 23 janarit 2023, llogaritë diplomatike kineze, si dhe llogaritë e mediave shtetërore në Twitter, cituan Ministrin e Jashtëm rus Sergei Lavrov tre herë më shumë se ministrin e Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba, ndërsa presidenti rus Vladimir Putin u përmend tetë herë më shumë se Zelensky.

Media shtetërore kineze ka ofruar gjithashtu kohë të rregullt transmetimi për deklaratat e komentuesve aktualë dhe ish-komentatorë të medias shtetërore ruse. Për shembull, ish-politikani britanik George Galloway, i cili drejton një emision në Radio Sputnik dhe është i rregullt në RT dhe RT UK, ritetohet vazhdimisht, citohet dhe intervistohet në mediat shtetërore kineze. Megjithatë, lidhja e tij me mediat shtetërore ruse nuk përmendet kurrë.

Në mënyrë të ngjashme, media shtetërore kineze dhe diplomatët ri-tweetuan Lee Kemp, një ish-spirator në RT Amerika tashmë të zhdukur, gati 60 herë në 11 muajt e parë të luftës.

Kjo lejoi që zërat pro-Putin të arrinin një audiencë edhe më të gjerë globale, pasi faqet e mediave shtetërore kineze kanë mbi një miliard ndjekës në Facebook – afërsisht dhjetëfishin e numrit të përgjithshëm të ndjekësve të faqeve të mediave shtetërore ruse.

NATO nuk ishte një temë e rregullt në mediat dhe rrjetet sociale kineze. Në vitin 2021, mediat shtetërore kineze dhe llogaritë diplomatike në Twitter përmendën “NATO” në pak më shumë se 1200 postime në Twitter, ndërsa “NATO” dhe “Zgjerimi i NATO-s” u përmendën në vetëm 52 postime në Twitter.

Megjithatë, që nga fillimi i agresionit, në llogaritë shtetërore dhe diplomatike kineze, SHBA-të përmenden dy herë më shpesh se Rusia kur flitet për luftën, dhe shumë më tepër fokus i kushtohet NATO-s se më parë.

Gjegjësisht, që nga fillimi i pushtimit rus, përmendja e NATO-s është rritur për më shumë se 540 për qind, dhe zgjerimi i NATO-s për 1700 për qind. Raporti thekson gjithashtu se Tajvani është një tjetër temë, përmendja e së cilës është rritur ndjeshëm që nga fillimi i pushtimit rus vitin e kaluar.

Ishulli u përmend së bashku me Ukrainën në tweetet në llogaritë kineze më shumë se 500 herë, megjithëse shumica dërrmuese e tyre ishin përpjekje nga zyrtarët kinezë ose mediat për të hedhur poshtë krahasimet midis Ukrainës dhe Tajvanit.

Mesazhet e Kinës për luftën në Ukrainë i jepnin përparësi mbrojtjes së interesave të Kinës mbi interesat e Rusisë, megjithatë, interesat e të dy vendeve janë aq fort të ndërthurura, të paktën në aspektin e minimit të Perëndimit, sa shpesh është e vështirë të bëhet dallimi mes tyre, thuhet në raport.

Megjithatë, ka disa tema për të cilat Kina ka treguar një mosgatishmëri të qartë për të ofruar mbështetje të plotë retorike për Rusinë.

Kjo është më e dukshme në rastet kur trupat ruse kanë kryer ose janë akuzuar për krime dhe krime lufte.

Një shembull është rasti Buch, pasi vetëm disa diplomatë kinezë kanë vënë në dyshim krimet ruse, ndërsa të tjerët kanë marrë një kurs të mesëm, duke kërkuar një hetim të pavarur, duke mos dënuar as mbrojtur Rusinë.

Raporti përfundon se ndërsa lufta kalon në fazën e saj të ardhshme, roli i Kinës ka të ngjarë të bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm, veçanërisht në aspektin e ndikimit të qëndrimeve në vendet e paangazhuara të Jugut Global.

Previous Story

Borrell: Takimi i 18 marsit do të jetë ndryshe

Next Story

Ermal Meta tregon se nëna e tij kaloi në Itali me pasaportë false

Latest from Blog