Shënohet 53-vjetori i themelimit të Universitetit të Prishtinës

1 min read

Sot shënohet 53-vjetori i themelimit të Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”.

Universiteti i Prishtinës është universiteti më i madh në Kosovë dhe njëri nga më të mëdhenjtë në rajon. Viteve të fundit, UP-ja renditet ndër universitetet më të mira të rajonit.

UP është anëtar i Shoqatës së Universiteteve Evropiane dhe ka bashkëpunim me universitete dhe institucione perëndimore evropiane dhe amerikane.

UP u themelua me Ligjin mbi themelimin e Universitetit të Prishtinës, të cilin e miratoi Kuvendi i Kosovës më 18 nëntor 1969. Themelimi i Universitetit të Prishtinës ishte një ngjarje historike për popullin e Kosovës dhe sidomos për kombin shqiptar.

Kuvendi themelues i Universitetit të Prishtinës u mbajt më 13 shkurt 1970, kurse dy ditë më vonë , më 15 shkurt 1970 u mbajt edhe mbledhja solemne e Kuvendit dhe data e 15 shkurtit u shpall Ditë e Universitetit të Prishtinës.

Në përbërje të Universitetit të Prishtinës të posathemeluar ishin këto fakultete me seli në Prishtinë: Fakulteti Filozofik, Fakulteti Juridiko-Ekonomik, Fakulteti Teknik dhe Fakulteti i Mjekësisë. Tani Universiteti i Prishtinës i ka 14 fakultete.

Ndërkaq, me hyrjen në fuqi të Statutit të Universitetit, më 9 korrik 2004, të drejtat dhe përgjegjësitë e studentëve dhe të personelit të Fakultetit të Mësuesisë dhe të shkollave të larta pedagogjike u bartën në Fakultetin e Edukimit.

Universiteti i Prishtinës i ka këto njësi akademike:

 1. Fakultetin Filozofik
 2. Fakultetin e Shkencave Matematike-Natyrore
 3. Fakultetin e Filologjisë
 4. Fakultetin Juridik
 5. Fakultetin Ekonomik
 6. Fakultetin e Ndërtimtarisë dhe të Arkitekturës
 7. Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike
 8. Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike
 9. Fakultetin e Mjekësisë
 10. Fakultetin e Arteve
 11. Fakultetin e Bujqësisë
 12. Fakultetin e Shkencave Sportive
 13. Fakultetin e Edukimit
 14. Fakulteti i Arkitekturës
Previous Story

Sindikatat kërkojnë që rrogat të paguhen deri me 5-tin e çdo muaji

Next Story

Në Parlament vazhdon debati për rikonstruimin e Qeverisë

Latest from Blog