Laureatët e çmimit “Saharov”, fotografia e ish presidentit Rugova ekspozohet në Lubjanë

0
60Zyra e Parlamentit Evropian në Slloveni ka ekspozuar në ambient të hapur në Lubjanë fotografitë e disa prej laureatëve të çmimit “Saharov” për Lirinë e Mendimit të titulluar “Të Drejtat e Njeriut në Zemër të Evropës”, ndërkaq në mesin e tyre është edhe fotografia e ish presidentit Ibrahim Rugova.

Në përshkrimin për presidentin Rugova thuhet “Presidenti i parë i Kosovës së pavarur ka punuar pareshtur për zgjidhje paqësore dhe dialog dhe ia ka kushtuar jetën rezistencës jo të dhunshme të shqiptarëve të Kosovës kundër represionit serb”.

Momente nga ndarja e çmimit “Saharov” për ish presidentin Ibrahim Rugova, 1998

Më poshtë mund ta lexoni njoftimin e Ambasadës së Kosovës në Slloveni:

“Zyra e Parlamentit Evropian në Slloveni ka ekspozuar në ambient të hapur në Lubjanë fotografitë e disa prej laureatëve të Çmimit Saharov për Lirinë e Mendimit të titulluar ‘Të Drejtat e Njeriut në Zemër të Evropës’.

Nga më shumë se 40 personalitete dhe organizata ndërkombëtare laureatë të këtij çmimi prestigjioz, janë ekspozuar fotografitë dhe nga një përshkrim i shkurtër për veprimtaritë e disa prej tyre, duke përfshirë Presidentin e parë të Kosovës, Ibrahim Rugova.

Në përshkrimin për Presidentin Rugova thuhet se ‘Presidenti i parë i Kosovës së pavarur ka punuar pareshtur për zgjidhje paqësore dhe dialog dhe ia ka kushtuar jetën rezistencës jo të dhunshme të shqiptarëve të Kosovës kundër represionit serb. Ai njihej si ‘Gandi i Ballkanit’ duke avokuar për konfirmim global të përpjekjeve të shqiptarëve të Kosovës për emancipim politik duke i bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar që t’i ofrojë mbrojtje Kosovës’.

Çmimi Saharov për Lirinë e Mendimit është nderimi më i lartë i bërë nga BE-ja për punën për të drejtat e njeriut.

Në vitin 1991, laureat i parë i Çmimit Saharov nga Kosova ka qenë veprimtari i shquar dhe emblema e rezistencës, Adem Demaçi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here