0.8 C
Skopje

Shilegov: Shkupi bëhet me zonën më të madhe këmbësorike në Evropë

Kryetari i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov, e prezantoi planin për mbylljen e Unazës së Vogël në Shkup, me çka do të bëhet zona më e madhe këmbësorike në Evropë. Ai theksoi se me mbylljen e Rrugës 11 Tetori, gjegjësisht Dimitrija Cupovski (nga Kuvendi deri te Paloma Bjanka), fitohen 71 hektarë, ose 730.000 metra katrorë, ku automjetet nuk do të jenë të pranishme.

“Në këtë shteg nga rruga, do të mundësohet lëvizja ekskluzivisht për autobusët e sistemit BRT. Kjo mundëson lëvizjen e papenguar të këmbësorëve nga Hekurudha e vjetër deri në fund të Bit Pazarit dhe nga Kuvendi deri te udhëkryqi në Paloma Bjanka, tha Shilegov.

Zonat më të mëdha të këmbësorëve në Evropë deri më tani janë në Gent (Belgjikë) dhe Portevedra (Spanjë) dhe mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 50 hektarëve. Dhe Barcelona në Spanjë kohët e fundit paraqiti synimin e saj për të mbyllur një pjesë të qendrës së qytetit në mënyrë që të krijojë një zonë për këmbësorë prej gati 33.5 hektarësh.

Qyteti i Shkupit e çliron këtë hapësirë ​​nga veturat sipas shembullit të kryeqyteteve evropiane. Duke futur transport publik efikas siç është sistemi BRT, theksuan nga Qyteti i Shkupit, qytetarët marrin një alternativë për transportin e qytetarëve, veçanërisht atyre që duan të arrijnë në këtë pjesë të qytetit. Dy linjat BRT mbivendosen pikërisht para zonës së këmbësorëve.

“Lehtësim shtesë i lëvizjes merret me rrethrrotullimet që planifikohen të ndërtohen në afërsi të zonës, në mënyrë që lëvizja e automjeteve të shpërndahet më lehtë nga qendra e qytetit. Dy rrethrrotullime janë planifikuar para dhe pas mbikalimit në Cërniqe dhe Kisella Voda dhe e treta në ndërtesën e ish -Maqedonisë së Re”, theksojnë nga Qyteti i Shkupit.

Nga atje, theksuan se qëllimi është shpërndarja e fokusit të Qytetit të Shkupit në qendër të tij, lënia e hapësirës që qyteti të zhvillohet plotësisht, në të gjitha pjesët e tij. Në të njëjtën kohë, duke lënë hapësirë ​​për vizitorët, këmbësorët, çiklistët, pikërisht në qendër të qytetit dhe i njëjti të ruhet.

TË FUNDIT

Ali Ahmeti: Më pikëlloi lajmi për ndarjen nga jeta të bashkëluftëtarit tim Daut Zeqiri

Ka ndërruar jetë Daut Zeqiri. Luftëtar dhe veteran i UÇK-s. Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, ka ngushëlluar familjen Zeqiri dhe bashkëveprimtarët...

Përurohet rruga Krushopek- Qendra rekreative Saraj, zëvendësministri Rexhepi: Edhe një projekt i kryer me sukses

Edhe një projekt i kryer me sukes, ku edhe njehrit dëshmojmë se e mbajmë fjalën dhe realizojmë prijekte konkrete. Sot jemi të pranishëm në...

Qytetarët e RMV-s zgjedhin Ali Ahmetin si liderin më të besueshëm

Instituti për Hulumtime Politike nga Shkupi (IPIS) ka realizuar një anketë të shkurtër telefonike në periudhën 17-19 janar 2022 me 1124 të anketuar të...

Anketa: BDI bindshëm e para te shqiptarët

Instituti për Hulumtime Politike nga Shkupi (IPIS) ka realizuar një anketë të shkurtër telefonike në periudhën 17-19 janar 2022 me 1124 të anketuar të...

Ali Ahmeti kujton Rugovën në 16 vjetorin e vdekjes së tij

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti ka shkruar në rrjetin social Facebook për ish Presidentin e Kosovës, Ibrahim Rugova në 16 vjetorin...