29.8 C
Skopje

Nga viti 2024 për qeveritë vendore – 6 përqind e tatimit mbi të ardhurat personale dhe TVSH -së

Në vend të 3% si më parë, nga 2024 të gjitha komunat në vend do të marrin 6% të tatimit mbi të ardhurat personale dhe tatimin mbi vlerën e shtuar (TVSH), konfirmoi kryeministri Zoran Zaev, pasi Qeveria të martën miratoi tekstin e ndryshimeve në Ligj mbi financimin e njësive të vetëqeverisjes vendore.

– Të ardhurat nga tatimi mbi të ardhurat personale prej 3 do të rriten në 6 përqind deri në vitin 2024, dhe kështu do të rritet edhe të ardhurat e TVSH -së të shpërndara. Këto janë të hyra të qëndrueshme në buxhetin komunal dhe kanë për qëllim të zvogëlojnë detyrimet e prapambetura dhe të papaguara. Pritet të rritet transparenca dhe llogaridhënia e të gjitha fondeve të ndara nga shteti – tha Kryeministri në një konferencë të përbashkët për shtyp me Ministrin e Financave Fatmir Besimi.

Sipas Besimit, të hyrat e komunave nga tatimi mbi të ardhurat personale do të mblidhen nga personat fizikë që jetojnë në territorin e tyre.

– Në vitin 2022, nga e njëjta taksë, bashkitë do të marrin 4, në 2023 zëri do të jetë 5, dhe nga 2024 është planifikuar të arrijë 6 përqind. Grantet e TVSH -së për komunat që ata tani marrin nga buxheti qendror janë 4,5 përqind, dhe në vitin 2024 ato do të jenë 6 përqind. Në vitin 2022 shuma do të jetë 5 për qind, dhe në 2023 do të jetë 5,5 – shtoi Besimi.

Kryeministri Zaev pret transparencë më të madhe financiare dhe disiplinë nga komunat me këtë ligj dhe ndërtimin e përshpejtuar të objekteve sportive dhe shëndetësore në nivel lokal, impiantet e trajtimit, kopshtet, shkollat ​​dhe përmirësimin e shërbimeve publike.

– Procesi i decentralizimit duhet t’iu mundësojë komunave të jenë financiarisht të qëndrueshme. Ne tani po shkojmë drejt zgjidhjeve të përhershme ligjore për funksionalitetin dhe pavarësinë e sistemit dhe kështu tërheqim investime të reja. Ndryshimet kanë për qëllim përmirësimin e kapacitetit fiskal dhe rritjen e të ardhurave të komunave – shtoi Zaev.

Ekonomia hije do të zbulohet dhe zvogëlohet

Zbulimi dhe zvogëlimi i ekonomisë hije në vend duke hartuar me saktësi sektorët në të cilët është më i përfaqësuar dhe përcaktimi i motiveve kryesore të ekzistencës së tij është qëllimi i projektit “Mbështetja e Reformave të Menaxhimit të Financave Publike”, i promovuar nga Ministria e Financave dhe Programi për Programin e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP). Aktivitetet kryesore do të fokusohen në krijimin e mjeteve të reja dhe efektive për të luftuar ekonominë joformale. Si pjesë e këtij projekti, ekspertë vendas dhe të huaj tashmë po punojnë në një studim për të përcaktuar shkaqet dhe treguesit për zvogëlimin e ekonomisë hije. Projekti do të fokusohet në përmirësimin e procesit të matjes, monitorimit dhe zbulimit të ekonomisë joformale, shërbime më efektive të inspektimit, një mjedis të përmirësuar biznesi për rritjen dhe zhvillimin e kompanisë dhe ngritjen e vetëdijes publike.

– Detyra jonë përmes Strategjisë për formalizimin e punës joformale për periudhën 2018-2022 dhe përmes projektit IPA – “Përmirësimi i kushteve të punës” është zvogëlimi i punës së padeklaruar. – Zyra Shtetërore e Statistikave regjistron një rënie të vazhdueshme të shkallës së punësimit joformal, nga 24,3 në 2011 në 13,6 përqind në 2020 – tha Ministrja e Punës dhe Çështjeve Sociale, Jagoda Shahpaska

TË FUNDIT

ITSHKSH: Shkulja e bredhit të Nënë Terezës, akt barbar!

Nga Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve në Shkup sot kanë reaguar për shkuljen e bredhit të Nënës Terezë në sheshin e...

Merko: Dita e pavarësisë së SHBA-së është moment kyç për demokracinë dhe historinë botërore

Kryetari i Komunës së Strugës z. Ramis Merko uron 4 Korrikun, festën e madhe kombëtare të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Dita e pavarësisë së...

Zv/ministri Bushi: Gëzuar 4 Korrikun Amerikë, mike e RMV-së dhe aleate e shqiptarëve

Zëvendësministri i Punëve të Brendshme, Nazim Bushi sot përmes një fraze të presidentit historik të SHBA-ve, John F. Kennedy në faqen e tij zyrtare në facebook...

Konsultimet për propozimin francez, Kovaçevski sot takon Selën

Vazhdojnë konsultimet për propozimin francez për fillimin e negociatave inkuadruese të Republikës së Maqedonisë së Veriut me Bashkimin Evropian. Për sot në orën 11...